• Wat gebeurde er in 1941?
  Information
  01 januari 1941
  Wat gebeurde er in 1941?
  Het Afrikakorps wordt door de Duitsers ingezet om de Italianen in het noorden van Afrika te hulp te schieten.
  W...
 • De Februaristaking: het enige openlijke verzet tegen de Jodenvervolging
  Information
  25 februari 1941
  Februaristaking, openlijk verzet tegen vervolging van Joden
  Na een oproep van de CPN na bruut geweld en een razzia in de Joodse buurt in Amsterdam gaan medewerkers van het openbaar vervoer, gemeentelijke diensten, metaalbedrijven en scheepsbouwers in het westen en midden van het land op 25 februari in staking.
  D...
 • Opening SS-Schule Avegoor
  Information
  01 mei 1941
  Opening SS-Schule Avegoor
  De Opening SS-Schule Avegoor vond plaats op 1 mei 1941, het landgoed werd gebruikt als opleidingskamp voor de Nederlandse SS. Van 3 september tot eind november 1942 werden er Joodse dwangarbeiders tewerkgesteld (Werkkamp Palästina). Na de slag om Arnhem werd het eerst een noodhospitaal en van 1945 tot 1949 een Bewarings- en interneringkamp.

  O...
 • Nijmegen heeft eerste NSB-kindertehuis: De Westerhelling
  Information
  30 juli 1941
  Mussert opent NSB-kindertehuis
  NSB-voorman Mussert knipt een lint door en opent daarmee in Nijmegen het eerste NSB-kindertehuis.
  N...
 • Eerste Jodenrazzia in Gelderland, 70 mannen afgevoerd naar Mauthausen
  Information
  07 oktober 1941
  Eerste Jodenrazzia in Gelderland
  Op 7 en 8 oktober houdt de Ordnungspolizei de eerste grote Jodenrazzia in Gelderland. Zeventig Joodse mannen worden uit hun huis gehaald en afgevoerd naar concentratiekamp Mauthausen. Zestig van de zeventig mannen worden er in oktober omgebracht.
  E...

NIJMEGEN - Tegenwoordig bevolken vooral studenten het statige Westerhelling-complex aan de Sophiaweg in Nijmegen, maar op 30 juli 1941 werd daar het eerste van de twee NSB-kindertehuizen geopend van de beweging van Mussert.

Die tehuizen waren in de terminologie van de NSB bedoeld voor 'de verzorging van het gezonde en volwaardige Nederlandse kind, met het doel te bevorderen dat een gezond en krachtig geslacht van Nederlandse mannen en vrouwen zal opgroeien'. 

De opening was een verlaat cadeau ter gelegenheid van Musserts verjaardag op 11 mei. Mussert wilde het verjaardagsgeschenk van ‘de Beweging’ gebruiken voor de oprichting van de Stichting Gezins- en Jeugdzorg voor de kinderen van 'nationaalsocialistische strijders'. De Stichting viel onder de afdeling Sociale Zaken van de Nationaal-Socialistische Beweging. De opening werd feestelijk in beeld gebracht:

Spelen en wandelen

Het tehuis was bedoeld voor kinderen van 7 tot 14 jaar en had plek voor 50 kinderen die er vijf weken verbleven. Het programma bestond uit het doen van spelletjes en het maken van wandelingen in de natuur.

Andere gasten die er verbleven waren meisjes van de Bund Deutscher Mädel, onderdeel van de Hitlerjugend en bedoeld voor meisjes van 14 tot 18 jaar oud die in de geest van de nationaalsocialistische leer werden voorbereid op het huishouden en het moederschap. 

Na Dolle Dinsdag

Op Dolle Dinsdag 5 september 1944 werd de Westerhelling gebruikt om NSB-vrouwen en kinderen onder te brengen, die in de euforie van dat moment een veilig heenkomen zochten omdat de geallieerden ieder moment voor de deur konden staan.

Van Fraters naar studenten

Na de bevrijding van Nijmegen fungeerde De Westerhelling korte tijd als distributiepunt van voedsel. Na de oorlog werden de villa en het landgoed gekocht door de Fraters Maristen die er een jongenspensionaat lieten bouwen. Dat werd in 1977 opgeheven en verbouwd door de Stichting Studentenhuisvesting Nijmegen tot een complex met 190 wooneenheden. 

De villa, oorspronkelijk gebouwd  voor een kaashandelaar, is een ontwerp van de Nijmeegse architect Oscar Leeuw en geldt sinds 2001 als Rijksmonument. De villa is in gebruik door de Fraters Maristen die er een 'leerhuis' hebben gevestigd.  

Het tweede NSB kindertehuis,de Oosterhelling, stond in Ellecom.  

 

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend