• Wat gebeurde er in 1941?
  Information
  01 januari 1941
  Wat gebeurde er in 1941?
  Het Afrikakorps wordt door de Duitsers ingezet om de Italianen in het noorden van Afrika te hulp te schieten.
  W...
 • De Februaristaking: het enige openlijke verzet tegen de Jodenvervolging
  Information
  25 februari 1941
  Februaristaking, openlijk verzet tegen vervolging van Joden
  Na een oproep van de CPN na bruut geweld en een razzia in de Joodse buurt in Amsterdam gaan medewerkers van het openbaar vervoer, gemeentelijke diensten, metaalbedrijven en scheepsbouwers in het westen en midden van het land op 25 februari in staking.
  D...
 • Opening SS-Schule Avegoor
  Information
  01 mei 1941
  Opening SS-Schule Avegoor
  De Opening SS-Schule Avegoor vond plaats op 1 mei 1941, het landgoed werd gebruikt als opleidingskamp voor de Nederlandse SS. Van 3 september tot eind november 1942 werden er Joodse dwangarbeiders tewerkgesteld (Werkkamp Palästina). Na de slag om Arnhem werd het eerst een noodhospitaal en van 1945 tot 1949 een Bewarings- en interneringkamp.

  O...
 • Nijmegen heeft eerste NSB-kindertehuis: De Westerhelling
  Information
  30 juli 1941
  Mussert opent NSB-kindertehuis
  NSB-voorman Mussert knipt een lint door en opent daarmee in Nijmegen het eerste NSB-kindertehuis.
  N...
 • Eerste Jodenrazzia in Gelderland, 70 mannen afgevoerd naar Mauthausen
  Information
  07 oktober 1941
  Eerste Jodenrazzia in Gelderland
  Op 7 en 8 oktober houdt de Ordnungspolizei de eerste grote Jodenrazzia in Gelderland. Zeventig Joodse mannen worden uit hun huis gehaald en afgevoerd naar concentratiekamp Mauthausen. Zestig van de zeventig mannen worden er in oktober omgebracht.
  E...

ARNHEM - Het Afrikakorps wordt door de Duitsers ingezet om de Italianen in het noorden van Afrika te hulp te schieten. Eind januari moeten alle Joodse Nederlanders zich verplicht laten registreren en mogen ze niet meer naar de bioscoop.

In de tweede maand van het jaar vinden in Amsterdam de eerste razzia's op Joden plaats en ontstaat daartegen protest in de vorm van de Februaristaking, die door de bezetter met geweld wort gebroken. De Duitsers veroveren steeds grotere gebieden in Europa, Bulgarije en Joegoslavië worden bezet en ook Griekenland valt. Ook de bombardementen op Berlijn aan de ene en Londen aan de andere kant gaan in alle hevigheid verder. Begin mei wordt gestart met het inrichten en opzetten van het concentratiekamp in Auschwitz. In juni gaat Operatie Barbarossa van start en valt Nazi-Duitsland voormalig strijdbroeder de Sovjet-Unie aan. In september moeten Joodse kinderen in Nederland naar aparte scholen. De gevechten in het oosten van Europa gaan gepaard met het massale moordpartijen op de Joodse bevolking van onder meer Oekraïne en Polen. De Duitse opmars in Rusland vertraagt door slecht weer en komt uiteindelijk buiten Moskou tot staan.

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend