• 1941

  Wat gebeurde er in 1941?

  Het Afrikakorps wordt door de Duitsers ingezet om de Italianen in het noorden van Afrika te hulp te schieten. Eind januari moeten alle Joodse Nederlanders zich verplicht laten registreren en mogen ze niet meer naar de bioscoop...

  Lees alles over 1941
  1940
 • 25 Februari 1941

  De Februaristaking

  Opgekropte woede en frustratie over de toenemende repressie door de bezetter en het toenemend aantal anti-Joodse maatregelen, leidden op 25 februari 1941 tot het eerste en enige openbare massale protest tegen de Jodenvervolging: de Februaristaking.

  Lees dit verhaal
  1940
 • 1 Mei 1941

  Opening SS-Schule Avegoor

  De Opening SS-Schule Avegoor vond plaats op 1 mei 1941, het landgoed werd gebruikt als opleidingskamp voor de Nederlandse SS. Van 3 september tot eind november 1942 werden er Joodse dwangarbeiders tewerkgesteld (Werkkamp Palästina). Na de slag om Arnhem werd het eerst een noodhospitaal en van 1945 tot 1949 een Bewarings- en interneringkamp.

  1940
 • 30 Juli 1941

  Eerste NSB-kindertehuis in Nijmegen geopend

  NSB-leider Mussert komt op 30 juli naar Nijmegen om aan de Sophiaweg het eerste NSB-kindertehuis in Nederland te openen. Het was bedoeld voor kinderen van 7 tot 14 jaar en had plek voor 50 kinderen die er vijf weken verbleven.

  Lees dit verhaal
  1940
 • 7 Oktober 1941

  Eerste Jodenrazzia in Gelderland

  De Duitse Ordnungspolizei pakt op 7 en 8 oktober in Arnhem en op veel plaatsen in de Achterhoek in totaal zeventig Joodse mannen op. Ze worden afgevoerd naar concentratiekamp Mauthausen in Oostenrijk en de meesten van hen sterven nog diezelfde maand.

  Lees dit verhaal
  1940

ARNHEM - Het Afrikakorps wordt door de Duitsers ingezet om de Italianen in het noorden van Afrika te hulp te schieten. Eind januari moeten alle Joodse Nederlanders zich verplicht laten registreren en mogen ze niet meer naar de bioscoop.

In de tweede maand van het jaar vinden in Amsterdam de eerste razzia's op Joden plaats en ontstaat daartegen protest in de vorm van de Februaristaking, die door de bezetter met geweld wort gebroken. De Duitsers veroveren steeds grotere gebieden in Europa, Bulgarije en Joegoslavië worden bezet en ook Griekenland valt. Ook de bombardementen op Berlijn aan de ene en Londen aan de andere kant gaan in alle hevigheid verder. Begin mei wordt gestart met het inrichten en opzetten van het concentratiekamp in Auschwitz. In juni gaat Operatie Barbarossa van start en valt Nazi-Duitsland voormalig strijdbroeder de Sovjet-Unie aan. In september moeten Joodse kinderen in Nederland naar aparte scholen. De gevechten in het oosten van Europa gaan gepaard met het massale moordpartijen op de Joodse bevolking van onder meer Oekraïne en Polen. De Duitse opmars in Rusland vertraagt door slecht weer en komt uiteindelijk buiten Moskou tot staan.

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend