• Wat gebeurde er in 1940?
  Information
  01 januari 1940
  Wat gebeurde er in 1940?
  Het Nederlandse leger is paraat, generaal Winkelman wordt benoemd tot opperbevelhebber van landmacht en marine.
  W...
 • Dan liever dood, honderden zelfmoorden na de Duitse inval
  Information
  10 mei 1940
  Zelfmoorden na Duitse inval
  Honderden Nederlanders plegen zelfmoord na de Duitse inval. Onder hen veel Joodse mensen en de schrijver Menno ter Braak.
  D...
 • De meidagen van 1940: vermomde Duitsers, Nederlandse verraders en de angst voor de 'vijfde colonne'
  Information
  10 mei 1940
  De Duitse inval en 'De Vijfde Colonne'
  Het Duitse leger valt Nederland binnen, vermomde Duitsers en Nederlandse overlopers proberen op 10 mei 1940 belangrijke posities in de grensregio in te nemen.
  D...
 • 'Loopgravenoorlog' op de Grebbeberg; van frontlijn naar stoplijn
  Information
  11 mei 1940
  Gevecht om de Grebbeberg
  De Duitsers trekken 10 mei 1940 Nederland binnen en stuiten bij de Grebbelinie op zware tegenstand
  '...
 • 13 mei 1940: De dag waarop huisarts Belinfante uit Keppel het opgeeft
  Information
  13 mei 1940
  De Keppelse huisarts die zijn eigen einde koos
  Veel Joden of mensen met een Joodse achtergrond vrezen het ergste als de Duitsers 10 mei 1940 Nederland binnenvallen. Een deel van hen kiest voor de ultieme uitweg; zelfdoding. De Keppelse huisarts Bob Belinfante is één van hen.
  1...
 • Het vroege verzet: de Arnhemse Oranjewacht
  Information
  01 juni 1940
  Oprichting van één van de eerste verzetsgroepen in Nederland
  In Arnhem wordt door meubelhandelaar Piet Hoefsloot in juni een verzetsgroep opgezet. De verzetsmensen werken onder de naam De Oranjewacht samen met diverse andere ondergrondse groepen in bezet Nederland.
  H...
 • Anjerdag 1940; het eerste grote anti-Duitse protest
  Information
  28 juni 1940
  Anjerdag, openlijk protest tegen de bezetter
  Op de verjaardag van Prins Bernhard dragen veel Nederlanders een anjer om hun trouw aan het koningshuis en afkeer van de Duitse bezetters te tonen.
  A...
 • 'We nemen het niet van die schoften', leerlingenstaking tegen ontslag Joodse leraren
  Information
  26 november 1940
  Leerlingen staken tegen ontslag Joodse leraren
  Ook de Joodse leraren van het Doetinchemse Gemeentelijk Lyceum moeten in november weg van de Duitsers. Hun leerlingen pikken het niet en gaan in staking.
  '...

DOETINCHEM - De leerlingen van het Gemeentelijk Lyceum in Doetinchem zijn geschokt als ze op 26 november 1940 horen dat de twee Joodse leraren Cauveren en Hoek zijn ontslagen. Ze willen een daad stellen en besluiten te gaan staken.

In opdracht van de Duitsers moeten alle Nederlandse scholen de Joodse docenten 'vrijstellen' van hun baan, ze worden dus ontslagen. Er mag geen Jood meer voor de klas staan. Het komt slechts op twee plaatsen tot een staking van de leerlingen, in Amsterdam en in Doetinchem.

Volgens Gerrit de Leeuw, een van de stakers, heerst er in de ochtend van 26 november een verslagen stemming onder de leerlingen. Als de bel gaat blijven de leerlingen buiten staan, er wordt gemompeld. 'We nemen het niet van die schoften die onze leraren van ons weghalen.' Hij vertelt erover in het tv-programma De bezetting van Loe de Jong hoe het er die ochtend aan toe is gegaan: 

Jonas Cauveren, bijgenaamd Koef, geeft klassieke talen, Henri Hoek natuur- en scheikunde. Beide docenten overleven de oorlog niet, Hoek is 34 jaar als hij op 21 mei 1943 wordt omgebracht in Sobibor. Een week later sterft Cauveren, ook in Sobibor, hij is 60 jaar oud geworden.

In 2016 heeft een fietspad in Doetinchem de naam Cauverenpad gekregen. Ter nagedachtenis aan de Joodse docenten en ter ere van de leerlingen die geprotesteerd hebben tegen hun ontslag.

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend