• 1940

  Wat gebeurde er in 1940?

  Het Nederlandse leger is paraat, generaal Winkelman wordt benoemd tot opperbevelhebber van landmacht en marine. De Sovjet-Unie begint in januari de Winteroorlog en valt Finland aan...

  Lees alles over 1940
  1940
 • 10 Mei 1940

  De Duitse inval

  In de vroege ochtend van de 10e mei 1940 valt het Duitse leger Nederland, België, Luxemburg en Noord-Frankrijk aan. Operatie 'Fall Gelb' is bedoeld om met parachutistenlandingen achter de linies en snelle commandoacties vitale bruggen, spoorverbindingen en bijvoorbeeld forten in handen te krijgen.

  Lees dit verhaal
  1940
 • 11 Mei 1940

  De Slag om de Grebbeberg

  De Slag om de Grebbeberg vond plaats tijdens de Duitse inval tussen 11 en 13 mei 1940. Het Nederlandse leger hield drie dagen stand, totdat het om 13 mei terugtrok naar de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

  Lees dit verhaal
  1940
 • 13 Mei 1940

  Huisarts Belinfante geeft het op

  Op vrijdag 10 mei 1940 wordt Nederland onder de voet gelopen door het Duitse leger. De bevolking is geschokt: de Nederlandse neutraliteit is voor het eerst sinds 1815 geschonden door de agressieve macht van de nazi’s..

  Lees dit verhaal
  1940
 • 1 Juni 1940

  Oprichting van De Oranjewacht

  Meubelmaker Piet Hoefsloot besluit in juni om een verzetsgroep op te richten. Onder de naam De Oranjewacht gaan de verzetsmensen bezig met zaken als sabotage, inlichtingen verzamelen en hulp aan onderduikers.

  Lees dit verhaal
  1940
 • 28 Juni 1940

  Anjerdag 1940

  Op 29 juni 1940, de verjaardag van Prins Bernhard, krijgt de Duitse bezetter te maken met de eerste grote anti-Duitse demonstratie in Nederland en van bezet Europa.

  Lees dit verhaal
  1940
 • 26 November 1940

  Leerlingen staken tegen ontslag Joodse leraren

  Als de Duitsers eind november Joodse leerkrachten van de scholen verbannen komen de leerlingen van het Gemeentelijk Lyceum in Doetinchem in actie. Ze gaan staken om hun leraren te steunen.

  Lees dit verhaal
  1940

DOETINCHEM - De leerlingen van het Gemeentelijk Lyceum in Doetinchem zijn geschokt als ze op 26 november 1940 horen dat de twee Joodse leraren Cauveren en Hoek zijn ontslagen. Ze willen een daad stellen en besluiten te gaan staken.

In opdracht van de Duitsers moeten alle Nederlandse scholen de Joodse docenten 'vrijstellen' van hun baan, ze worden dus ontslagen. Er mag geen Jood meer voor de klas staan. Het komt slechts op twee plaatsen tot een staking van de leerlingen, in Amsterdam en in Doetinchem.

Volgens Gerrit de Leeuw, een van de stakers, heerst er in de ochtend van 26 november een verslagen stemming onder de leerlingen. Als de bel gaat blijven de leerlingen buiten staan, er wordt gemompeld. 'We nemen het niet van die schoften die onze leraren van ons weghalen.' Hij vertelt erover in het tv-programma De bezetting van Loe de Jong hoe het er die ochtend aan toe is gegaan: 

Jonas Cauveren, bijgenaamd Koef, geeft klassieke talen, Henri Hoek natuur- en scheikunde. Beide docenten overleven de oorlog niet, Hoek is 34 jaar als hij op 21 mei 1943 wordt omgebracht in Sobibor. Een week later sterft Cauveren, ook in Sobibor, hij is 60 jaar oud geworden.

In 2016 heeft een fietspad in Doetinchem de naam Cauverenpad gekregen. Ter nagedachtenis aan de Joodse docenten en ter ere van de leerlingen die geprotesteerd hebben tegen hun ontslag.

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend