• 1940

  Wat gebeurde er in 1940?

  Het Nederlandse leger is paraat, generaal Winkelman wordt benoemd tot opperbevelhebber van landmacht en marine. De Sovjet-Unie begint in januari de Winteroorlog en valt Finland aan...

  Lees alles over 1940
  1940
 • 10 Mei 1940

  De Duitse inval

  In de vroege ochtend van de 10e mei 1940 valt het Duitse leger Nederland, België, Luxemburg en Noord-Frankrijk aan. Operatie 'Fall Gelb' is bedoeld om met parachutistenlandingen achter de linies en snelle commandoacties vitale bruggen, spoorverbindingen en bijvoorbeeld forten in handen te krijgen.

  Lees dit verhaal
  1940
 • 11 Mei 1940

  De Slag om de Grebbeberg

  De Slag om de Grebbeberg vond plaats tijdens de Duitse inval tussen 11 en 13 mei 1940. Het Nederlandse leger hield drie dagen stand, totdat het om 13 mei terugtrok naar de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

  Lees dit verhaal
  1940
 • 13 Mei 1940

  Huisarts Belinfante geeft het op

  Op vrijdag 10 mei 1940 wordt Nederland onder de voet gelopen door het Duitse leger. De bevolking is geschokt: de Nederlandse neutraliteit is voor het eerst sinds 1815 geschonden door de agressieve macht van de nazi’s..

  Lees dit verhaal
  1940
 • 1 Juni 1940

  Oprichting van De Oranjewacht

  Meubelmaker Piet Hoefsloot besluit in juni om een verzetsgroep op te richten. Onder de naam De Oranjewacht gaan de verzetsmensen bezig met zaken als sabotage, inlichtingen verzamelen en hulp aan onderduikers.

  Lees dit verhaal
  1940
 • 28 Juni 1940

  Anjerdag 1940

  Op 29 juni 1940, de verjaardag van Prins Bernhard, krijgt de Duitse bezetter te maken met de eerste grote anti-Duitse demonstratie in Nederland en van bezet Europa.

  Lees dit verhaal
  1940
 • 26 November 1940

  Leerlingen staken tegen ontslag Joodse leraren

  Als de Duitsers eind november Joodse leerkrachten van de scholen verbannen komen de leerlingen van het Gemeentelijk Lyceum in Doetinchem in actie. Ze gaan staken om hun leraren te steunen.

  Lees dit verhaal
  1940

ARNHEM - Het Nederlandse leger is paraat, generaal Winkelman wordt benoemd tot opperbevelhebber van landmacht en marine. De Sovjet-Unie begint in januari de Winteroorlog en valt Finland aan.

In april valt Duitsland Noorwegen en Denemarken binnen. En dan gebeurt waar iedereen bang voor was; op 10 mei stuurt het Duitse leger zijn troepen naar Nederland, en ook België, Luxemburg en Frankrijk moeten nu de wapens opnemen om zich te verdedigen. Als de Grebbelinie valt en Rotterdam wordt gebombardeerd kan Nederland niet anders; op 15 mei is de capitulatie een feit.

In juni vallen er Duitse bommen op Parijs en sluit Italië zich aan bij Nazi-Duitsland. Een maand later beginnen de uitzendingen van Radio Oranje dat de hoop op een spoedig einde aan de oorlog levend probeert te houden.

De luchtoorlog om Groot-Brittanië, de 'Battle of Britain', breekt op 10 juli uit en die zomer rukken de Russen verder op door Oost-Europa. In september beginnen de Britten met het bombarderen van Duitse steden. Eind oktober voert de bezetter in Nederland de spertijd in en het jaar eindigt met voorbereidingen van Hitler om de Sovjet-Unie aan te vallen en met bommen op Londen.

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend