• Wat gebeurde er in 1939?
  Information
  01 januari 1939
  Wat gebeurde er in 1939?
  De oorlog hangt als een dreigende, donkere wolk boven Europa.
  W...
 • 230.000 mannen met de trein: algehele mobilisatie afgekondigd
  Information
  28 augustus 1939
  Nederland kondigt mobilisatie af
  De Sovjet-Unie en Duitsland tekenen in augustus een niet-aanvalsverdrag, de internationale spanningen lopen verder op. Nederland besluit om ruim 200.000 mannen op te roepen ter verdediging van het land.
  2...
 • De Duitse inval in Polen: het begin van het Tweede Wereldoorlog
  Information
  01 september 1939
  De Duitsers vallen Polen binnen
  Wanneer het Duitse leger slagbomen vernield aan de Duits-Poolse grens is de Tweede Wereldoorlog een feit.
  D...

ARNHEM - De oorlog hangt als een dreigende, donkere wolk boven Europa. Duitsland heeft eerder Oostenrijk geannexeerd en een pact met Japan afgesloten.

Nederland kondigt op 28 augustus de totale mobilisatie af en hoopt buiten de strijd te kunnen blijven. De grote Europese landen bereiden zich voor op dat wat onvermijdelijk lijkt en Frankrijk, Groot-Brittanië en de Sovjet-Unie beloven elkaar te hulp te schieten bij een Duitse aanval. Als de Duitsers begin september Polen binnenvallen is de Tweede Wereldoorlog een feit. Nederland verklaart zich neutraal, net als de VS. De Russen vallen Polen ook aan en delen het land op, samen met de Duitsers. Groot-Brittanië en Frankrijk zijn vanaf dat moment in oorlog met Duitsland. De VS zeggen in november steun toe aan de geallieerden ondanks het neutraal-zijn. In december komen de eerste Canadese troepen aan in Engeland.

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend