PUTTEN - Misschien waren het wel weer 659 mensen die door de stille straten van Putten liepen. Net als in 1944. Destijds waren het gevangenen, opgepakt tijdens een razzia, nu mensen die hun tocht herdachten. Een lange stille stoet die net als in 1944 uitkomt bij het station, vanwaar de 'Puttense mannen' naar kampen werden vervoerd. 552 van hen kwamen niet terug.

door Ellen Kamphorst 

De stille tocht is een initiatief van de Stichting Samen Verder Putten. Zij organiseren al langer activiteiten rondom de razzia, maar deze stille tocht is nieuw.

Jonge generaties

De stichting wil jongere generaties betrekken bij de oorlog en zoekt verbinding. Zo ook met het Duitse Ladelund, een plaats waar een afschuwelijk werkkamp stond waar veel Puttenaren terecht zijn gekomen.

Kijk verder onder video 

Burgemeester Lutz Martens van Ladelund spreekt met tranen in zijn ogen de menigte op het station toe: 'Ik schaam mij diep voor wat Putten is aangedaan in de oorlog.' Martens onderschrijft de doelstellingen van de stichting: 'We moeten samen verder, ik heb veel vrienden in Putten.'

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Afbeelding
Foto: Omroep Gelderland

Hoop

Ook voorzitter van de Stichting Samen Verder Michel Kooij heeft de tranen in zijn ogen als hij na afloop vertelt over het succes van deze nieuwe herdenking. 'Ik heb heel veel contact met mensen in Ladelund en als je je realiseert dat het zwaar getroffen Putten vijf jaar na de oorlog al de eerste Duitsers uitnodigde, dan geeft mij dat veel hoop.' 

Op 2 oktober is de officiële herdenking in Putten, waar ook prinses Beatrix is. Omroep Gelderland zendt die herdenking vanaf 17.20 uit.

Zie ook: Scholieren in Putten leren over razzia en lopen stille tocht