Datum: zaterdag 11 mei 2019

Programma:
10.00 verzamelen
10.15 introductieverhaal aan de hand van dialezing
11.00 start tour
12.30 Meinerswijk
14.00 lunch Museum Vliegbasis Deelen
14.30 rondgang museum
16.00 bezoek loods met Flakkanon
17.00 terug naar verzamelpunt in Oosterbeek
18.00 einde tour

Aanmelden voor deze tour is noodzakelijk. Dit kan via een mailtje of een Whatsappje aan Ingrid: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 - 53 51 57 16

Deelname is op eigen risico. Het museum beschikt over een aansprakelijkheidsverzekering voor deze dag, maar het vervoer per oude legervoertuig vraagt oplettendheid van de deelnemer bij in- en uitstappen en tijdens het rijden (niet gaan staan tijdens vervoer). De tour is onder voorbehoud, afhankelijk van aantal deelnemers.

 

Flaksoldaten in Raum Arnheim: Rosandepolder en Meinerswijk
Op zaterdag 11 mei 2019 organiseert museumvrijwilligster Ingrid Maan voor museum Vliegbasis Deelen een tour naar o.a. Meinerswijk waar ze het verhaal van ‘de mannen van de Emil’ vertelt. Vrijwilliger Geert Starink zorgt ook dit jaar weer voor het vervoer met de authentieke leger-Dodges. 
Na afloop wordt het museum en het Flakgeschut in het depot bezocht. De opbrengst van de tour komt, net als in het afgelopen jaar, ten goede aan het museum (met aftrek van de benzinekosten van de Dodges en de lunch).

De RAD-mannen kwamen voor hun dienstnummer op. Ze waren nauwelijks 17 jaar oud, hadden net hun schooldiploma gehaald toen ze opgeroepen werden voor de Reichsarbeitsdienst, waar ze werden opgeleid tot goede soldaten. De schep die ze kregen om schuttersputten mee te graven, vonden ze maar bijzaak. Ze leerden al met een geweer te schieten. De meesten werden opgeleid als Flaksoldaat. Sommigen belandden middenin zware gevechten, anderen weer hadden geluk, zoals ze zeggen: zij zijn de oorlog zonder zware gevechtshandelingen doorgekomen. 

In een korte inleiding aan de hand van dia's schetst Ingrid een beeld van de vooroorlogse politieke situatie in Duitsland. Daarna volgt de rit met de leger-Dodge naar de herinneringsplekken van de Duitse RAD-veteranen van de RAD 6/212. We rijden door de Rosandepolder, aan de Oosterbeekse kant van de spoorbrug. Vervolgens wordt de locatie in Meinerswijk bezocht, waar het verhaal van de Flakbemanning van de RAD 4/216 verteld wordt.

Tenslotte rijden we ter afsluiting naar Museum Vliegbasis Deelen, waar normaal gesproken buiten het kanon van de 5e Geschützzug, de Emil staat. Met dit buitgemaakte 7,5 cm Flakkanon kregen ze het in Meinerswijk bij Arnhem zwaar te verduren. Binnen bekijken we na een lunch de diorama van deze situatie.

Omdat het Flakkanon Emil in restauratie is, rijden we met de Dodge ook nog naar de opslagloods waar de Emil gerestaureerd wordt. In de loods staan ook andere stukken van het museum, zoals onderdelen van de Me 262, een Auster etc. 
 

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend

Agenda & Tips

 • Information
  Museum Het Valkhof Nijmegen
  Expositie Kinderen in Oorlogstijd
  15 februari 2019
  10 juni 2019
  NIJMEGEN -
 • Information
  Vereniging Oud Apeldoorn
  Herdenking bevrijding Apeldoorn
  17 april 2019
  APELDOORN -
 • Information
  Team Jumbo-Visma & Stichting Waardering Erkenning Politie
  Freedom Ride Overijssel
  5 mei 2019
  NIJVERDAL -
 • Information
  Airborne Museum Hartenstein
  Airborne Museum Kids Academy
  17 maart 2019
  6 oktober 2019
  OOSTERBEEK -

Uw evenement in deze lijst?

U kunt hier uw evenement opgeven.