Datum tentoonstelling: 5 oktober 2018 t/m 19 mei 2019

In de tentoonstelling ‘De vrouw als spil van het verzet’ wordt voor het eerst duidelijk dat het aandeel van vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog uiterst belangrijk is geweest. Deze geschiedenis wordt verteld door de mensen die er bij waren via bronnenmateriaal zoals brieven, dagboeken, film en foto’s.

Het Nationaal Onderduikmuseum Aalten belicht de vaak essentiële betekenis van de vrouwen in hun rol als ‘managers’ van het verzet. Doordat vanaf 1933 in de grensstreek het verdrukkende regime van de nazi’s duidelijk voelbaar was, werd direct na de inval in Nederland door Helena Theodora Kuipers-Rietberg (alias Tante Riek) de oprichting van het georganiseerde landelijke netwerk Hulp aan Onderduikers (LO) geïnitieerd. Zij was het die dominee Fredrik Slomp (alias Frits de Zwerver) overhaalde daaraan mee te werken.

Met tien vrouwen als voorbeeld worden de verschillende rollen, die vrouwen in het verzet hebben ingenomen, verduidelijkt. Zij opereerden doorgaans in de schaduw van hun mannen en vaders en vooral na de oorlog bleef hun werk veelal onbekend, ook door eigen toedoen. In de tentoonstelling staan de indringende verhalen centraal van de mensen die er bij waren via niet eerder ontsloten bronnenmateriaal in de vorm van interviews, brieven, dagboeken, betekenisvolle voorwerpen en foto’s. Met randprogrammering, educatieve lesbrief, lezingen en debat.

Voor het eerst wordt in een expositie duidelijk dat het aandeel van vrouwen in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog met name vanaf 1943 essentieel was. Het gaat daarbij om de breedte van het verzet: sabotage, halen en leveren van goederen en wapens, het geven van inlichtingen en het verlenen van hulp aan en doorsluizen van onderduikers en gestrande geallieerde militairen.

Bezoek de website van het evenement
https://nationaalonderduikmuseum.nl/de-vrouw-als-spil-van-het-verzet/

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend

Agenda & Tips

 • Information
  Comité Herdenking V1 bominslag Waterkwartier
  Herdenking V1-slachtoffers Waterkwartier Nijmegen
  18 februari 2019
  18 februari 2019
  NIJMEGEN -
 • Information
  Werkgroep Gedenkstenen Apeldoorn
  Legging Gedenkstenen Apeldoorn
  31 maart 2019
  31 maart 2019
  APELDOORN -
 • Information
  Comité Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld
  WO2 herdenkingen Warnsveld voorjaar 2019
  28 maart 2019
  4 mei 2019
  ZUTPHEN -
 • Information
  Veteranen Overbetuwe
  75 bijzondere Sunset Marches
  22 februari 2019
  20 september 2019
  NIJMEGEN -

Uw evenement in deze lijst?

U kunt hier uw evenement opgeven.

De vrouw als spil van het verzet - 75 Jaar Vrijheid, Op weg naar 2020