ISSELBURG - De 20 Apeldoorners die in 1944 omkwamen bij een treinbeschieting in het Duitse Werth worden op 23 maart herdacht bij de onthulling van een nieuw monument ter plaatse. De slachtoffers maakten deel uit van een grote groep mannen die was opgepakt bij een grote razzia in hun woonplaats op 2 december 1944. Meer dan 10.000 (jonge)mannen werden afgevoerd naar het Marktplein in Apeldoorn en daarvan werden ongeveer 4500 man in treinen gestopt richting Duitsland.

Piloten denken militair transport te beschieten

De opgepakte mannen werden daar in twee treinen gepropt. Deze treinen bestonden uit een locomotief, met daarachter 6 personen-coupes en zo'n 10 veewagens. Het doel was de IJssellinie. De eerste trein reed op 2 december 1944 tegen 18.00 uur het station te Apeldoorn uit. De tweede trein zou rond 19.30 uur volgen. De volgende dag werd de eerste trein rond 09.00 uur nabij het station van Werth vanuit de lucht beschoten door geallieerde piloten. De trein vol met dwangarbeiders werd op dat moment bewaakt door Duitse soldaten. Deze zaten op en tussen de wagons. De piloten die boven het station te Werth rond cirkelden, dachten dat het om een militair transport ging en besloten om de locomotief en  de daaraan gekoppelde wagons en veewagens te beschieten. Tijdens deze beschieting vielen er direct 20 doden te betreuren en raakten velen zwaar- en lichtgewond.

Alle namen slachtoffers bekend

De Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn heeft als doel de herinnering in stand te houden van de razzia’s (en de gevolgen daarvan) die in 1944 in Apeldoorn hebben plaatsgevonden. Op de website van de stichting staat een namenlijst van alle mensen die omkwamen en gewond raakten tijdens en na de razzia van 2 december 1944. Klik hier voor de namen.

De herdenking bij het te onthullen monument wordt georganiseerd door Heimatverein Werth uit Isselburg-Werth.

Bekijk ook deze ooggetuige-reportage van 75 jaar vrijheid over de razzia.

 

LOCATIE en programma:

De onthulling vindt plaats op zaterdag 23 maart om 14.00 uur aan de Deichstrasse 65 in Isselburg-Werth (bij het vroeger station). 

Programma:

Muziek door blaasorkest.

Welkomstwoord voorzitter Heimatverein Werth

Toespraak burgemeester Isselburg

Muziek door blaasorkest

Onthulling monument door overlevenden

Vioolmuziek

Toespraak voorzitter Stichting Dwangarbeiders Apeldoorn en ooggetuigen-verhalen.

Toespraak archivaris Rees en ooggetuigen-verhalen

Bloemen en kransen leggen en korte toespraken andere deelnemers

Vioolmuziek

Bijeenkomst in Jugendheim, Binnenstrasse 19 Isselburg-Werth.

 

Deel op Facebook
Deel in je netwerk
Deel op Twitter
Deel met een vriend