ARNHEM - Op de Drielsedijk bij Elden is een luisterkei onthuld ter herinnering aan de inundatie van de Betuwe. De kei ligt op de plek waar de Duitsers op 2 december 1944 de dijk hebben doorgestoken om de geallieerde opmars te stoppen.

Na Operatie Market Garden in september 1944 wordt het land tussen de Waal en de Rijn de grens tussen de geallieerden en de Duitsers. De Betuwe ligt nu midden in de frontlinie en er wordt hevig geschoten van beide kanten. De Duitsers blazen een gat in de dijk bij Elden en het Rijnwater stroomt het gebied in. De Duitsers hopen dat het water de geallieerden uit het gebied tussen Elden en Lent en de liniedijk tussen Ochten en Kesteren zal verdrijven. Gelderland wordt zwaar getroffen door de onderwaterzetting. Maar liefst 52.000 hectare overstroomt, met een enorme schade tot gevolg.

Ook in het Duitse Rindern bij Kleef is een luisterkei onthuld. . Daar werd begin 1945 de dijk opgeblazen en het gebied onder water gezet. Scholieren van het Overbetuwe College uit Elst en de Gesamtschule am Forstgarten uit Kleve-Rindern zijn aanwezig bij de onthullingen, die deel uitmaken van het project Water als wapen. Verder is er een fietsroute tussen beide keien en zijn er lezingen in Duitsland en Nederland over de onderwaterzetting.

Luisterkei en informatiepaneel in Rindern - foto: Marco Cillesen

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.