HUISSEN - In de morgen van zaterdag 12 mei opent stadsmuseum Hof van Hessen in Huissen speciaal voor de Gelredag haar deuren! In en rond het museum kunt u ontdekken welke impact de Tweede Wereldoorlog op Huissen heeft gehad. Komt allen van 10 tot 12 naar Huissen! De toegang is gratis.

Er zijn een paar excursies waarin u onder leiding van een enthousiaste en deskundige gids Huissen gaat ontdekken. Ook kunt u presentaties van Martien van Hemmen bijwonen over het herdenkingslandschap rond Huissen. In het museum zal diverse malen het indrukwekkende gedicht ´Terugkeer´ worden voorgedragen. Bij de Hof van Hessen zijn ook een jeep en ziekenwagen van Rode Kruis uit de Tweede Wereldoorlog te bekijken.

Zwarte Maandag

Deze Gelredag volgt aan bij de uitzending van 75 jaar vrijheid, op weg naar 2020 over Zwarte Maandag: 2 oktober 1944, de zwartste dag uit de Gelderse oorlogsgeschiedenis. Na het mislukken van de Slag om Arnhem wordt er in de Betuwe hard gevochten: de geallieerden willen een steeds groter deel van de streek veroveren terwijl de Duitsers juist een tegenaanval aan het voorbereiden zijn. Op 2 oktober zijn de gevolgen van die strijd voor de bevolking groot: Huissen wordt bestookt met geallieerde granaten en rond het middaguur volgt een zwaar bombardement, rond de honderd burgers komen om. Nijmegen krijgt juist Duitse granaten om de oren en in de avond volgt een Duits bombardement, bommen die bedoeld zijn om de Waalbrug te vernielen komen op een kapokfabriek terecht, waar in de kelder veel mensen schuilen. Meer dan honderd van hen overleven het bombardement niet.Ook worden honderden mannen uit Putten afgevoerd naar Kamp Amersfoort, zijn vierduizend Apeldoornse mannen te werk gesteld en zijn er tientallen mensen gegijzeld in Nijkerk.

Maar vreest niet, de Gelredag in Huissen zal vooral een gezellige en interessante ochtend worden. Want het is er niet alleen Gelredag, maar er is ook een grote bloemenmarkt! Kom om 12 mei naar museum Hof van Hessen in Huissen!

Bezoekadres: Vierakkerstraat 39, Huissen

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52