LOERBEEK - In de vijf jaar jaar dat Nederland in oorlog is met de Duitsers storten er in ons land vijfduizend vliegtuigen neer. Het luchtruim boven Gelderland vormt als het ware een snelweg naar het Rurhgebied in Duitsland. De oorlog speelt zich vooral boven ons hoofd af, maar soms komt deze angstwekkend dichtbij. Op 12 maart 1943 verliest Mien Wolswijk-Giezen haar vader en broers als een vliegtuig neerstort in Loerbeek.

"Die avond schrok ik wakker toen ik mijn moeder hoorde roepen: "O god, mijn kinderen". Ze rende de trap op en trok ons uit bed. Meteen daarna vielen de brokstukken brandend op mijn bed."
Mien Wolswijk-Giezen

Mien Wolswijk-Giezen is pas negen jaar oud als zij samen met haar moeder en zus vluchten voor de brandende wrakstukken. Ze schuilen bij vrienden en horen pas de volgende morgen dat vader en de twee broers het niet overleefd hebben. De pijn en het gemis van haar dierbaren blijft haar altijd bij.

Filmliefhebber Wim van den Borne uit Didam bezit unieke beelden waarop de boerderij van de familie Giezen te zien is. Ook is te zien hoe Duitse soldaten de geallieerden die zijn omgekomen een laatste eer bewijzen. Bekijk de beelden hieronder.

De redding van de geallieerden
Als de geallieerden boven Gelderland de strijd aangaan met de Duitsers, komen er naast burgers ook veel piloten om het leven. Een deel van de Engelse piloten, die met een parachute aan land komen, wordt gered door Gerard Schut.

"Ik bracht hen één voor één achterop de fiets door de bossen naar kamp Coldenhove."
Gerard Schut

In het kamp bevindt zich een huisje waar met een bordje gewaarschuwd wordt voor de besmettelijke ziekte 'Roodvonk'. De Duitsers durven hier niet binnen te treden, waardoor honderden geallieerden kunnen worden gered. Dit grote netwerk wordt ook wel de "escaperoute" genoemd.

Bekijk het hele verhaal van Gerard Schut en Mien Wolswijk-Giezen maandag 23 april in het programma '75 jaar Vrijheid, Op weg naar 2020'. Deze aflevering staat volledig in het teken van de oorlog en de gevaren die zich in de Gelderse lucht afspeelde.

 

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.