De lichamen van zeven vermiste bemanningsleden van vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort, liggen mogelijk nog onder de Drentse grond. Dat blijkt uit een analyse van de NOS in samenwerking met de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945.

Geregeld zijn er nabestaanden die een verzoek indienen om een vliegtuigwrak op te graven, maar gemeenten geven daar niet altijd gehoor aan. Het gaat om ongelukken waarvan de locatie na de oorlog niet is afgegraven. In Nederland liggen 501 van dergelijke crashlocaties waarvan drie in Drenthe.

Waar liggen de wrakstukken?

In Drenthe liggen vliegtuigwrakken op de volgende locaties:

- In de omgeving van Westervelde bij Norg. Op 9 oktober 1943 stortte hier een Lancaster III neer. De volgende vliegers zijn nog altijd vermist: E.A. Brinton (VK) boordschutter, M.G. Smallridge (VK) telegrafist en S.G. Burnam Richards (VK) navigator.

- In de omgeving van Ruinerwold. Op 30 december 1943 stortte hier een Halifax II neer. De volgende vliegers zijn nog altijd vermist: P.J. Greenmon (VK) boordschutter, S. Webb (VK) telegrafist/boordschutter en W.D. Hall (VK) boordwerktuigkundige. Op 15 augustus 1944 stortte hier een Messerschmitt Bf 109 neer. De volgende vlieger is nog altijd vermist: P. Weitzberg (DUI) gezagvoerder.

Nabestaanden

De meeste vermiste bemanningsleden zaten in een vliegtuig dat is neergestort in het water, zoals de Waddenzee of het IJsselmeer. Het is in het water veel moeilijker om vliegtuigwrakken te lokaliseren en op te graven, waardoor de meeste neergestorte vliegtuigen daar nog liggen. Maar ook op het land liggen vliegtuigwrakken soms al zeventig jaar onder de grond.

Niet alle gemeenten werken mee

Nog altijd zijn er nabestaanden van vliegers die gemeenten verzoeken om een vliegtuigwrak op te graven, zodat hun familieleden kunnen worden geïdentificeerd en herbegraven. Niet alle gemeenten werken daaraan mee.

Op de website van de NOS staat een kaart met daarop alle 501 vliegtuigwrakken die voor zover bekend nog niet zijn opgegraven .